Hvor lange skal ski og staver være (alpint)?

  • av

En tommelfingerregel er at når du holder alpinskiene opp foran deg, skal tuppen nå deg et sted mellom munn og nese.

Når ferdigheter og fartsglede økes kan relativ lengde økes.

Korrekt lengde på ski er imidlertid litt mer komplisert en dette, og elementer som type ski og løperens ferdigheter spiller selvsagt inn.

Staver skal være så lange at vinkelen mellom underarm og overarm er 90 grader når man holder i staven og har overarmen loddrett ned langs kroppen.

For trening i Ready Alpin brukes spesialiserte racingski. De yngste begynner på storslalåmski, så utvides repertoaret med slalåm, og etterhvert super-g, i de eldre gruppene.

Slalåm (SL)

I en slalåmløype brukes slalåmski, dvs. ski som skal svinge hurtig og derfor er konstruert med en kort svingradius. For barn brukes ski som er ca 10 cm. kortere enn løperen, men de kan også være enda kortere.

Korte ski er lettere å svinge, men blir mindre stabile ettersom farten øker.

Storslalåm (SSL eller GS)

En storslalåmløype har større avstand mellom portene og krever ski som er mer fartsstabile og som ikke er like «ivrige» på å svinge. I denne disiplinen brukes normalt ski som er ca 10 cm. lengre enn løperen.

Super-G (SG)

Super-G er storebroren til storslalåm. Man bruker gjerne enda lengre ski, men høyere svingradius. Dette er en disiplin for de øvede, og de korteste skiene som lages er 175 cm.